ucak-kargo-blog.webp

Uçak Kargo Taşımacılığının Dünya Ticaretindeki Önemi Nedir?

Blog

Motorlu uçakların hayatımıza girmesi ile beraber uluslararası taşımacılık sektöründe havayolu taşımacılığını hayatımıza sokmuştur. İhtiyaçların artması ve gelişen teknoloji ile beraber havayolu kargosu günümüzde en önemli taşımacılık kollarından biri haline gelmiştir. Havayolu taşımacılığı günümüze kadar artan uçak adedi ve yapılan havayolları sayesinde ticarete önemli bir ölçüde yön vermektedir. Hızlı bir taşıma türü olması ve riskin daha az olması sebebi ile bozulabilecek ürünlerin, kıymeti yüksek olan ürünlerin ve acil ihtiyaç duyulan ekspres yükleri havayolu taşımacılığı ile programlanması daha uygun olmaktadır.

Havayolu kargo taşımacılığı geliştirilen kargo tipi uçaklar sayesinde taşıma kapasitesi daha da artmıştır. İlk etapta havayolu kargo taşımacılığı sadece yolcu uçakların kargo bölümünde bulunan yükleme alanından yapılmaktaydı. Gelişen arz ve talep sonuçlarında kargo uçakları üretildi ve sadece ürün taşıyan uçaklar günümüzde kullanılmaya başlandı. Kargo uçaklarının gerek taşıma kapasitesinin fazla olması gerekse uzun menzilli uçuşlar yapabilmesinden ötürü uluslararası taşımacılıkta tercih edilen uçak tipi olmuştur. Aynı zamanda yolcu uçaklarına sığmayan bazı ölçüler kargo uçaklarına yüklenebilmektedir.

Havayolu taşımacılığında uçak tipleri kadar havalimanları da çok önemlidir. Havalimanlarının elleçleme kapasitesi ve yoğunluğu o bölgedeki ticareti de etkilemektedir. Özellikle Çin ve Amerika’da bulunan havalimanlarının dünya çapında büyük bir kargo hacmine sahip olduğu bilinmektedir. Buda Çin havayolu taşımacılığı ve Amerika havayolu taşımacılığını günümüzde önemli bir yerde olduğunun göstermektedir. Ortadoğu bölgesinde de havayolu kargo taşımacılığında en yoğun olan havalimanı Dubai’dir. Dubai havayolu kargo kısmında da önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye’nin de son yıllarda yapmış olduğu yatırımlar ile havayolu taşımacılığında önemli gelişmeler göstermiştir. Hava kargo taşımacılığında başta İstanbul olmak üzere, İzmir ve Ankara bölgelerinde de aktif olarak işlem yapılmaktadır.

Uluslararası havayolu taşımacılığı ile ilgili daha fazla bilgi ve navlun hesaplamaları ile ilgili bilgileri de aşağıdaki linkten görebilirsiniz.

Çin Havayolu Nakliyesi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Hava Kargo Taşımacılığının Avantajları ve Teslim süreleri

Havayolu taşımacılığının en önemli özelliklerinin başında gelen kuşkusuz teslim sürelerinin kısa olmasıdır. Hava kargo yüklemelerinde mesafenin uzaklığı çokta önemli olmamaktadır. Uygun havalimanı olan her ülkeden, diğer ülkelere hava kargo hizmeti verilmektedir. Yükleme yapılmak istenen bölgeden çıkış yapan firmaların hat özelliklerine göre teslimatı sürelerinde farklılıklar gözükmektedir. Direkt ve aktarmalı hatlar ile yükler programlanabilir. Hava kargo yüklerinde direkt hatlar isminden anlaşılacağı üzere direkt çıkış ülkesinden, varış yapacak ülkeye aktarmasız olarak teslimat yapar. Genellikle aynı gün varış yapacağı ülkeye geçişi gerçekleşir. Aktarmalı seçilen servislerde de aktarma sayısı ve aktarma yapacağı ülkeye göre transit sürelerde değişiklik oluşabilir. Havayolu taşımacılığında maliyet konusunda aktarmalı servisler daha uygun maliyet sunarken, direkt hatlar da maliyet aktarmalı servise göre daha fazla olmaktadır.

Havayolu taşımacılığında, bu avantajların yanı sıra varış yapıldığında gümrük işlemleri de deniz ve karayolu taşımacılığına göre daha hızlı ilerlemektedir. Genellikle teslim evrakları verildiğinde aynı gün içerisinde ürünleri almak mümkün olabilmektedir.

Havayolu yüklemelerinizde uçuş programı ve navlun maliyeti ile ilgili sorularınızda aşağıdaki linkten form doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Detaylı Teklif

Hava Kargo Taşımacılığının Güvenlik ve Risk Yönetimi

Havayolu taşımacılığı, yolcu ve kargo uçakları eşliğinde birçok ürün grubunun taşımasının organize edildiği bir taşımacılık koludur. Genellikle zamana duyarlı ve yüksek değerdeki ürünlerin sıklıkla taşındığı bu kolda güvenlik önlemleri de buna göre alınmaktadır. Herhangi bir terör eylemi, yanıcı ya da patlayıcı maddelerin kontrolleri ve uçağın uçuş aksamını olumsuz etkileyecek ürünlerin detaylı incelemesi yapılmaktadır. Bununla birlikte hava kargo yüklemelerinde muayene ve operasyonel kontroller titizlikle yapılmaktadır. Sisteme kayıtlı olan nakliyeciler tarafından ürünlerin organizasyonu yapılmaktadır. Ürünlerin ambar girişleri yapılırken güvenlik açığı olmaması adına ürün getiren aracın, sadece o firmaya ait ürünleri getirmesi gerekmektedir.

Havayolu taşımacılığında başlıca güvenlik önlemlerine dikkat edilmesi sonucunda oluşabilecek risklerde minimum seviyeye inmektedir. Tehlikeli maddeler, yanıcı maddeler ve batarya tarzı ürünlerin detaylı incelenmesi ve bununla ilgili uluslararası taşımacılıkta MSDS belgesi istenmesi gerekmektedir. Gönderilen MSDS belgesinde, gönderiye ait gerekli bilgilerin mevcut olmasından sonrasında fiziki muayenesi ile beraber yüklenebilir hale getirilmelidir. Bu güvenlik önemleri sonucunda havayolu taşımacılığında risk oranı da minimum hale gelmektedir.


Hemen Ara