avrupa-icin-kara-yolu-nakliyesi.webp

Avrupa İçin Karayolu Nakliyesi Nasıl Yapılır?

Blog

Karayolu nakliyesinde Türkiye, Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarına yakınlığı sebebi ile önemli bir noktadadır. Avrupa’ya diğer bölgeleri bağlayan uluslararası ulaştırma koridorunun merkezinde yer alır. Türkiye’nin en yoğun ve aktif kara sınırı Bulgaristan ile arasında olan Kapıkule Sınır kapısıdır. Buda karayolu nakliyesinde Avrupa bölgesi ile olan yoğun ticari ilişkilerimiz sebebi ile olmaktadır.

Karayolu nakliyesinde Avrupa bölgesi için ürünler yüklenip çıkış yaptıktan sonrasında Balkan ülkelerine 4-5 iş gününde adres teslimleri yapılmaktadır. Almanya, İtalya, Macaristan, Avusturya, Polonya, Çekya ve İsviçre için ortalama 7 gün içerisinde teslimatlar sağlamaktadır. Batı Avrupa için ise, İspanya, Fransa, 8-10 gün, İngiltere için ise 11-12 günde adres teslimleri sağlanmaktadır.

Karayolu nakliyesinde, Avrupa bölgesinde olan ve gümrük birliği içerisinde olan ülkeler için hazırlanan evraklar ve kontroller genellikle aynı süreçte işlemektedir. Uluslararası taşımacılıkta Bazı özel ürünlerde veya gıda ürünlerinde ekstra evraklar istenmektedir. Gıda yükleri için tarım bakanlığından onaylı sertifikalar ya da yanıcı ve parlayıcı ürünler için MSDS belgesi gibi evraklar talep edilmektedir. İhracat ve ithalat yüklerinde ürünlerin yüklenip çıkış yapabilmesi için öncelikle ürünlerin gümrükleme işlemi yapılmalıdır. Sonrasında ilgili evraklar ile beraber araç hareket edip belirli sürelerde teslimatı sağlamaktadır.

Karayolu Taşımacılığı

Karayolu Nakliyesinde Gümrük İşlemleri Nasıl Yapılır?

Uluslararası taşımacılıkta, karayolu nakliyesi yapılırken ürünlerin ülke sınırlarından çıkabilmesi için gümrük kaydının yapılması gerekmektedir. Buda ürünün, izinli şekilde diğer yabancı ülke sınırları içerisinde ilerleyebilmesi sağlamaktadır.

Karayolu nakliyesinde, ihracat bazında örnek verecek olursak, öncelikle ihracatçı firmanın gümrük müşavirine beyanname hazırlayabilmesi için gerekli bilgileri iletmesi ile başlar. Bu bilgilerin yanı sıra fatura ve paket listesinin de gümrük müşavirine iletmesi gerekmektedir. Uluslararası taşımacılıkta ürünün varış yapacağı ülkede gümrükleme işlemi yapılabilmesi için aynı zaman ihracatçı firmanın bir yabancı fatura (invoice) da düzenlemesi gerekmektedir. Bu işlemler yapıldıktan sonra, müşavir firma gerekli düzenlemeleri yapıp, evrakların çıkış gümrüğüne vermektedir. Beyannamesi verilen ürünlerin gümrük memurları tarafından kontrolü ve muayenesi yapıldıktan sonrasında araca yüklenmesine geçilir. Karayolu nakliyesinde yükleme işlemi tamamlandıktan sonra araç gümrükte onayını ve tescilini alıp çıkış işlemine hazır hale gelmektedir.

Karayolu nakliyesi için ithalat yüklemesinde de süreç birbirine benzer yapılmaktadır. Yükleyici invoice ve paket listesi ile beraber gümrükleme işlemini yaptığında araca yüklenip çıkışı yapılmaktadır. Burada varış yaptığında bir gümrüklü sahaya giriş yaptığında araç tescil verir ve beyanname açılıp, ithalat işlemi uygulanır. Beyanname açıldığında araç gümrüklü sahaya, ürünlerin boşaltımını yapar ve sayımı gerçekleşir. Sonrasında gümrük işlemi tamamlanıp ürünler teslim alınmaktadır.

Karayolu Nakliyesinde Ölçü ve Ağırlık Sınırlamaları Nelerdir?

Karayolu nakliyesinde, yük taşıma kapasitesi, taşımacılık yapan araçların ve taşınan yüklerin güvenliği açısından sınırlandırılmıştır. Bu sınır, aracın niteliğine ve fonksiyonuna göre de farklılık gösterebilmektedir. Tır, kamyon ve kamyonet gibi araçların taşıyabileceği toplam yük miktarı, her ülkenin kendi yasalarına göre düzenlenmesi ile birlikte, uluslararası alanda da kontrol edilmektedir.

Uluslararası karayolu nakliyesinde ağırlıklı kullanılan araç isimleri, ölçüleri ve ağırlık bilgileri aşağıdaki belirtildiği gibidir.

Normal Tır (Tenteli veya açık): 13.60 x 2.42 x 2.60 m (Boy x En x Yükseklik) / 20-24 ton / 80 m3

Maxima Tır (Tenteli Römork): 13.60 x 2.44 x 2.80 m / 20-24 ton / 92 m3

Mega Tır (Tenteli Römork): 13.70 x 2.46 x 3.00 m / 22-26 ton / 100 m3

Karayolu nakliyesinde Tır ile taşımacılık yapılması için aracın kendi ağırlığı ile ürün dahil 40 Ton sınırında olması gerekmektedir. Uluslararası taşımacılıkta tırların standart ağırlıkları 15-16 olarak kabul edilmekle beraber, yüklenebilir ağırlık sınırı da buna göre belirlenmektedir. Daha ağır tonajda ürün yüklenmek istiyorsa karayollarına dilekçe yazılarak özel izin alınmalıdır.

Karayolu nakliyesinde eğer bu tonajların üzerinde bir ürün yüklenmek isterse bunun için özel araçlara ihtiyaç duyulmaktadır. Kırkayak tipi araçlarda ise maksimum 38 tona kadar yükleme yapılabilmektedir. Uluslararası taşımacılıkta bunun için ilgili birimlerden yol ve özel izinler gerekmektedir. Standart araçlara sığmayan ve tonajı yüksek olan ürünler için ise karayolu nakliyesinde Lowbed tipi araçlar kullanılmaktadır. Lowbed tipi araçlarda dingil sayıları arttırılarak maksimum tonaja ulaşılabilir. 8 dingilli Lowbed araçlarda 98 tona kadar ürün yüklemek mümkündür.

Faydalı Bilgiler


Hemen Ara