katayolu-nakliyesi.webp

Uluslararası Karayolu Nakliyesi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Blog

Uluslararası karayolu nakliyesini basit bir şekilde ifade etmek gerekirse, bir ürünün karayolu kullanılarak belirtilen adrese teslimatının sağlanmasıdır. Uluslararası taşımacılık sektöründe karayolu çok önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle uluslararası karayolu nakliyesinde Türkiye gibi konumda olan bir ülke için çok kritik bir öneme sahip olmaktadır. Avrupa ve Asya kıtası arasında bulunmamız ve karayolu taşımacılığı için uygun bir coğrafi yapıya sahip olmamız bu önemi daha fazla arttırmaktadır. Uluslararası karayolu nakliye ağının geniş olması ve transit yolların artması ile en yaygın kullanılan taşımacılık türü haline gelmektedir.

Uluslararası karayolu nakliyesinde, yüklemelerin parça halinde yani parsiyel ve komple araç olarak farklı şekillerde yükleme yapmak mümkün olmaktadır. Birkaç palet yüklemeden, komple bir araç yüklemesi yapabilmek ve hatta ağır tonajlı yükler ve özel ekipmanlı araçlar ile yüklemeler yapmakta mümkündür. Uluslararası karayolu nakliyesi, hızlı ve aynı zamanda alternatif güzergah üretebilmesi en çok tercih edilen taşıma türü arasına girmesini sağlamaktadır. Uluslararası taşımacılıkta, denizyolundan daha hızlı, havayolundan da daha ucuz olması karayolu taşımacılığını ön plana çıkarmaktadır.

Uluslararası karayolu nakliyesi, adresten adrese hizmetin verilmesinde en kolay servislerden biridir. Oldukça esnek olan bu taşıma tipinde yükleme ve boşaltma kolaylıklarının bulunması aynı zamanda kapı teslim yüklerde kolaylık sağlaması ile ön plana çıkmaktadır Uluslararası taşımacılıkta karayolu ile ulaşımı olan her bölgeye karayolu nakliyesi yapılmaktadır. Aynı zamanda uluslararası taşımacılıkta karayolu nakliyesi tamamlayıcı bir görevde görmektedir. Denizyolu ve havayolu ile gönderilen ürünlerin, kapı teslimi istendiğinde yine karayolu taşımacılığı ile bu işlem tamamlanmaktadır.

Karayolu taşımacılığı ile ilgili detaylı bilgiyi aşağıdaki linkten kontrol edebilirsiniz.

Karayolu Taşımacılığı

Uluslararası Karayolu Nakliyesinde Maliyetler Nasıl Hesaplanır?

Uluslararası karayolu nakliyesinde bir yüklemenin maliyetinin hesaplanmasını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bunlardan başlıcaları, otoyol ve köprü ücretleri, araç parkı, gümrük ücretleri, şoför ve yol vergileri gibi direk olarak etkileyen sebeplerin yanında bir de aracın içinde kendi başına da bazı maliyetleri bulunmaktadır. Araç sigortası, lastik giderleri, taşıtlar vergisi, vizeleri gibi aracı etkileyen de birçok etken maliyet bulunmaktadır.

Uluslararası karayolu nakliyesinde yukarıdaki maddelerin dışında asıl yük bazında fiyatlandırmayı etkileyen faktörler ise ürünün nereden nereye gideceği yani taşıma mesafesi, yüklemenin ağırlığı ve araç içerisindeki kapladığı alanda maliyet hesaplamasında etkilidir. Ürünlerin malzeme cinsi ile beraber gümrüklerde kontrole tabi kalması mümkün olabilmektedir. Yanıcı, parlayıcı kimya ürünlerinin taşınması da maliyeti arttıran etkenlerden diğerleridir.

Karayolunda ürünlerin ölçülerine göre araçta kapladığı alana bakılarak fiyatlandırma yapılır. Karayolu fiyatlandırma birimi ladametre olarak geçmektedir. 1 ladametre = 1 metre = 1750 KG eşitliği vardır. Yani araçta bir metre yer kaplıyorsa ürünler bu 1 ladametre üzerinden hesaplanır. Aşağıdaki linkten parsiyel yük hesaplama içeriğinden detaylı kontrol edebilirsiniz.

Parsiyel Taşımacılık Nedir?

Uluslararası Karayolu Nakliyesinde Taşıma Belgeleri ve İşlemleri Nelerdir?

Uluslararası karayolu nakliyesinde belgeler temel olarak 3 farklı başlıkta incelenebilir. Bunlar sürücüye ait belgeler, araca ait belgeler ve yüke ait belgelerdir. Şoföre ait olan belgeler ehliyet, vizesi, pasaportu gibi şoför ile alakalı belgelerdir. Araca ait belgelerde de taşıt uygunluk belgesi, yeşil kart sigortası ve geçiş belgeleri, yurtdışında geçerli olan ruhsat ve şoför vekaletnamesi gibi evraklar bulunmaktadır.

Uluslararası taşımacılıkta genellikle daha çok yüke ait olan belgelerde Tır karnesi, konşimentosu, CMR belgesi, mal faturası ve çeki listesi, menşei şahadetnamesi (Certificate of Origin), ATR-1/EUR-1 Dolaşım belgesi ve T1, T2 belgeleri bulunmaktadır. Bu belgelerin bir kısmı ürünün gümrük süreçlerinin sıkıntısız halledilebilmesi için gerekli iken bir kısmı da yükün ülkeler arasında geçişini sağlamak için yapılan evraklardır.


Hemen Ara