parsiyel-1200x676.webp

Parsiyel Taşımacılık Nedir?

Blog

Parsiyel Taşımacılık ithalatçı veya ihracatçı firmaların malzemelerinin bir kısmını gönderdiği, komple bir konteyner veya tırı hacim olarak dolduramadığı durumlarda tercih ettiği bir taşıma türüdür. Parsiyel taşımacılığın bir diğer adı da parça yükleme veya grupaj yükleme olarak bilinmektedir.

Parsiyel Taşımacılık organize eden ithalatçı veya ihracatçı firma malzemelerini belirlenmiş olan depoya gönderir. Belli bir süre içerisinde depoda toplanan malzemeler rezervasyon alınan komple konteynere veya komple tır a yüklenerek gerçekleştirilir.

Parsiyel Taşımacılık Yapılan Nakliye Türleri Nelerdir?

Parsiyel Taşımacılık yüklemeleri hem denizyolu hem de karayolu nakliye türleri ile gerçekleştirilmektedir. Parsiyel Taşımacılık operasyon olarak denizyolunda ve karayolunda hemen hemen benzer prosedürler ile organize edilmektedir. Ana mantık parça olan malzemeler tek bir depoda toplanması ve tek bir konteynere veya komple tıra yüklenmesi olarak düşünülebilir. Uluslararası Taşımacılık sektöründe maliyetinden dolayı parsiyel taşımacılık sıklıkla tercih edilmektedir. Parsiyel Taşımacılık denizyolu ve karayolunda düzenli bir şekilde haftalık olarak organize edilebilmektedir.

Parsiyel Taşımacılık Avantaj ve Dezavantajları nelerdir?

Parsiyel taşımacılık için ithalat ve ihracat olarak yüksek hacimlerde organizasyonlar yapıldığını anlatmıştık. Parsiyel taşımacılık tercih edilmesi için avantajı olduğu gibi dezavantajları da bulunmaktadır. Biraz bunlardan bahsedelim.

Uluslararası Taşımacılık yüklemelerinde parsiyel olarak yüklemelerde en büyük avantajlardan birisi maliyet konusudur. Çünkü parsiyel taşımacılıkta sadece yüklenilen hacim veya ağırlık kadarıyla maliyet oluşmaktadır. Dolayısıyla komple konteyner veya komple bir tır kiralama masrafları oluşmamaktadır. Parsiyel taşımacılıkta bir diğer avantaj ise depolardaki elleçleme kolaylığıdır. Parsiyel yükleme de yük hacimleri daha ufak olduğu için depolarda elleçleme operasyonu daha kolay olmaktadır.

Parsiyel taşımacılık dezavantajlarından birincisi ardiye masrafıdır. Parsiyel yüklemeler varış yaptıktan sonra depolara aktarımları gerçekleşir. Depolara aktarıldıktan sonra burada beklediği gün boyunca malzemenin hacim ve ağırlığına göre günlük olarak ardiye bedeli oluşmaktadır.

Ardiye nedir?

Ardiye ithalatı veya ihracatı yapan malzemelerin liman içerisinde veya depoda kapladığı yer için limana veya depoya ödenen bir masraf olarak açıklanabilir.

Parsiyel taşımacılık için bir diğer dezavantaj ise; malzemenizin bulunduğu konteyner veya tırın içerisinde eğer gümrüksel olarak sorunlu veya uzun sürecek bir işlemi olan malzeme var ise bu sizin malzemenizin de gümrük sürecini etkilemektedir. Örnek olarak; konteyner içerisinde başka bir malzemenin gümrüksel olarak muayeneye girmesi gerekli ve bu sürecin yaklaşık 1 hafta sürmesi bekleniyor diyelim. Bu durumda sizin yükünüz de varış yapmış olmasına rağmen ve gümrüksel olarak herhangi bir sorunu olmamasına rağmen diğer ürünün sorunun çözülmesini beklemek zorundadır. Dolayısıyla 1 hafta sonra işlemlere başlanabilir ve buna göre de ardiye masrafı oluşur.

Xperlog Uluslararası Taşımacılık olarak; karayolu ve denizyolunda haftalık düzenli olarak parsiyel taşımacılık hizmeti vermekteyiz. Firmamızın hizmetlerine göz atmak isterseniz aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.

Hizmetlerimiz

Parsiyel Taşımacılık Nasıl Hesaplanır?

Parsiyel Taşımacılık nakliye ücreti hesaplaması yükünüzün hacmine ve ağırlığına göre hesaplanmaktadır. Parsiyel Taşımacılıkta konteyner veya komple tırda sadece kapladığınız yer kadarıyla maliyet oluşmaktadır. Denizyolu ve karayolu için parsiyel navlun hesaplamasını aşağıda size açıklamaya çalışacağız.

Parsiyel Taşımacılık denizyolu hesaplamasında; ürünün en*boy*yükseklik ölçüleri metre cinsine çevrilerek çarpım işlemi yapılmaktadır. Sonrasında ise kaç kap ise o sayı ile çarpılması gerekmektedir. Böylece parsiyel yükünüzün metreküpünü yani Cubic Meter (CBM) bulunmaktadır.
Parsiyel Taşımacılık Denizyolu hesaplamasında metreküp bilgisi bulunduktan sonra aynı zamanda ağırlık bilgisi de kontrol edilir. Denizyolu parsiyel yüklemelerinde 1 cbm = 1 ton formülü uygulanmaktadır. Dolayısıyla 1 cbm yükünüz için maximum 1 ton ağırlık yükleme hakkınız bulunmaktadır.
Parsiyel taşımacılık denizyolu navlun hesaplaması için örnek verecek olursak; 3 palet 110*140*100 cm ve toplam 2100 kilogram yükümüzün olduğunu düşünelim. Yukarı da belirtmiş olduğumuz formülden toplam metreküp bilgisinin 4,62 cbm olarak çıktığını görebiliriz. Dolayısıyla parsiyel yüklemeniz 4,62 cbm – 2100 kilogram üzerinden hesaplanacak ve maliyeti bulunacaktır.

Karayolunda ise parsiyel yükleme hesaplamasında yine küçük hacimli ya da kolili yüklemelerde metreküp hesaplaması yapılabilmektedir. Ancak karayolunda maliyet hesaplaması genellikle ladametre (LDM) üzerinden kontrol edilmektedir. Ladametre ise ürünlerin araç üzerinde metre bazında kapladığı alanı ifade eder. Toplamda 1 metrelik bir yükünüz varsa bu 1 ladametre üzerinden fiyatlandırılır. 1 ladametrenin karşılığı ise KG bazında 1750 KG gelmektedir. Örneğin 100x120cm ebatlarında 2 palet yükünüz var ise, bu yük 1 ladametre, maksimum 1750 KG üzerinden hesaplanır. 1750 KG’dan fazla geliyor ise yükünüz bu sefer navlun tonajınız üzerinden işlem görür.

Dilerseniz parsiyel yükünüzün hesaplamasını ve en uygun taşıma şekli ile ilgili tarafımızdan bilgi alabilirsiniz. Xperlog Uluslararası Taşımacılığın deneyimli kadrosu ile aşağıdaki linkten iletişime geçebilirsiniz.

İletişim


Hemen Ara