konteyner-olcu-1200x675.webp

Konteyner Tipleri ve Ölçüleri Nelerdir?

Blog

Xperlog Uluslararası Taşımacılık olarak bu yazımızda piyasada çoğunlukla kafa karışıklığına sebebiyet veren konteyner tipleri, ölçüleri ve konteynerler hakkında genel bilgilerden bahsedeceğiz. Amacımız konteyner ile ilgili bilgilerin tek bir kaynakta net bir şekilde toplanmasıdır.

Konteyner tipleri; standart ekipmanlar veya özel ekipmanlar olarak ikiye ayrılıyor. Denizyolu yüklemelerinde kullanılan standart konteynerler 20 DC (Dry Container) , 40 DC (Dry Container) ve 40 HC veya HQ (High Cube) olarak bilinmektedir. Denizyolu yüklemelerinde en çok bu üç konteyner tipi kullanılmaktadır. Ayrıca limanlarda en çok bulunabilen konteyner tipleri de 20 DC , 40 DC ve 40 HQ konteyner olmaktadır.

Standart Konteyner ölçüleri yazımızın görselinde belirtilmiştir. Bu belirtilen konteyner ölçüleri konteynerlerin iç ölçüleri olup dış ölçüleri farklı olmaktadır. Fakat biz genelde yükleyebileceğimiz alan ile ilgilendiğimiz için iç ölçülerden bahsedeceğiz. Genel olarak konteyner veya tır tipleri ile ilgili de aşağıda belirttiğimiz linkten ayrıca bilgi alabilirsiniz.

https://www.xperlog.com/faydali-bilgiler/

Standart konteyner iç ölçüleri genellikle belirttiğimiz gibi olmakla birlikte aslında her armatörün veya firmaların konteynerlerinde ufakta olsa ölçü farklılıkları bulunmaktadır. Örneğin ; 20 DC için belirtilen 5,90m uzunluk bazı firmalarda veya armatörlerde 5,88m veya 5,91m gibi ufak farklılıklara sahiptirler. Dolayısıyla her zaman konteynerlere yükleme yapılacağı zaman eğer sınır ölçülere yakın bir yükünüz var ise ölçülerin kesin teyit alınmasını tavsiye ederiz.

Standart Konteynerlere kaç cbm ürün yüklenir?

Standart konteyner ölçüleri dışında bir diğer önemli kısım ise konteynere yüklenebilecek hacim bilgisidir. 20 DC (Dry Container) için su hacmi 33 cbm (cubic meter) olarak bilinmektedir. 40 DC (Dry Container) için yaklaşık 68 cbm (cubic meter) ve 40 HQ (High Cube) için ise de 76 cbm (cubic meter) dir. Konteynerlere yüklenebilecek hacimlerin su hacmi olarak belirtilmesindeki sebep ise konteynerin içerisinde hiç boşluk kalmayacak şekilde yüklenirse su hacmine ulaşılabilmesidir. Genellikle konteynerlere yükleme yapılırken boşluklar olduğundan dolayı bu konteynerlere yüklenen hacim biraz daha düşük olmaktadır.

Özel Ekipman Konteynerler hangileridir?

Standart konteyner tiplerinin dışında 45 HC (High Cube) olarak bilinen fakat diğer konteynerlerden daha az sayıda bulunan konteyner tipi bulunmaktadır. Bu konteynerin avantajı en büyük standart konteyner olan 40 HC dan daha fazla hacim yüklenebilmesidir. Bu konteyner için navlun fiyatı daha yüksek olup özel ekipman statüsündedir diyebiliriz.

Standart konteynerlere ölçülerden veya ağırlıktan dolayı yüklenemeyen veya spesifik bir taşıma gerektiren yükleriniz için de özel ekipmanlar bulunmaktadır. Özel ekipmanlar yukarıdaki görselde belirtildiği gibi Open top (üstü açık) konteynerler , Flat Rack (yanları ve üstü açık) konteynerler ve Reefer (soğutuculu) konteynerler olarak bilinmektedir. Örneğin standart konteynere yükseklikten dolayı sığmayan yükünüz için Open top konteynerler kullanılabilir. Veya genişlikten dolayı sığmayan yükünüz için de flat rack konteynerler tercih edilebilir.

Belli bir sıcaklık derecesinde kalmasını istediğiniz ilaç , gıda , kimyasal vb. yüklemeleriniz için ise reefer konteynerler işinizi görecektir. Reefer konteynerlerin içerisinde bulunan klimalar sayesinde istenilen sıcaklık derecesinde yükünüzün taşıması gerçekleştirilebilir.

Özel ekipmanlar ile ilgili daha fazla bilgi veya fiyat çalışması yapmak isterseniz aşağıdaki linkten , sitemizdeki iletişim bilgilerinden veya mail adreslerinden bizlere ulaşabilirsiniz.

https://www.xperlog.com/detayli-teklif/


Hemen Ara